Beelden maken was volgens Sandra Hommen toen ze nog alleen schilderde, een uitwerken van een illusie.
De toeschouwer ontdekte steeds nieuwe waarden en beelden die veroorzaakt werden door de vluchtige expressieve penseelvoering en de vele lagen waaruit de schilderijen, tekeningen en aquarellen waren opgebouwd.
Schilderijen van toen suggereerden nieuwe onontdekte ruimten.
Sandra ontwikkelde zich in de jaren als een beelddenker die zich steeds meer liet leiden door haar geschiedenis en verhalen. Het platte vlak maakte plaats voor assemblages en installaties, waarin ze speelt met de nieuwste digitale technieken. Haar werk is nu te zien in musea en galeries.
In 2019 kwam ik in contact met Natascha Waeijen. Zij had het idee bedacht "voor een visitekaartje op de eerste rij".
Dit gaat over fair practice voor makers in de culturele sector.
Dit project was voor Sandra de gelegenheid om het grote publiek weer op te zoeken. Meer dan 165 cultuurmakers maakten een creatieve bijdrage ter grootte van een visitekaartje om een statement te maken tegen de onderbetaling van kunstenaars.
De ‘visitekaartjes’, zijn gepubliceerd in een boek. Dit boek is ook bij Zaal29 te koop.
Sandra Hommen deed mee aan de expositie die op 16 september 2023 opende in het museum voor Hedendaagse Kunst De Domijnen in Sittard. Deze expositie werd opnieuw vorm en inhoud gegeven door de curatoren Arjen van Prooijen en Marjo Boesten.
Het thema van de expositie was ‘Body Talk’. De expositie werd een uitnodiging voor het publiek om opnieuw kennis te maken met de tijdgeest die oude waarden en nieuwe waarden naast elkaar laat zien. De zoektocht naar identiteit was daarbij vanzelfsprekend een onderdeel.
Na een open call werden 45 kunstenaars geselecteerd en mochten hun werk tonen van 16 september 2023 - 14 januari 2024.
Het project “Vrij Zijn” wil het besef van de waarde van vrijheid en de eigen verantwoordelijkheid van leerlingen vergroten. In Limburg en de grensregio Duitsland is het gesprek in taal en beeld over vrijheid gevoerd met leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar in de vorm van theater, kunst, vrijheidscolleges en debat in het kader van 75 jaar bevrijding in Limburg 2019.
Dit project ontving in 2022 de Provinciale Onderwijsprijs.
Sandra organiseert sindsdien elk jaar samen met haar partner Dominique van der Borgh een project Vrij Zijn voor de 2e jaars leerlingen van het Porta Mosana College Maastricht in samenwerking met de Duitse begraafplaats Ysselsteyn, oorlogsmuseum Overloon en de Amerikaanse begraafplaats Margraten.
Zaal 29
Kerkveld 29
3620 Veldwezelt (B)
(enkel op afspraak)